Verschil tussen all inclusive en ultra all inclusive

Wat is het verschil tussen all inclusive en ultra all inclusive?

De vakantieperiode breekt aan: wat ga je doen? Naar een ver oord met witte stranden of toch wat dichter bij huis? Naast de bestemming zijn er nog eindeloos veel andere keuzes te maken. Hijs je je rugzak op je schouder en ga je het onbekende tegemoet of lijkt het je leuker als alles voor je geregeld is? Dat laatste kan in de vorm van all inclusive en ultra all inclusive vakanties. Maar wat houden deze twee opties eigenlijk in?

Het vakantieoord

Vaak zijn er chique woorden voor de plekken die all inclusive of ultra all inclusive vakanties aanbieden. In feite zijn het vaak ‘vakantiedorpen’ die ruimte bieden aan alle faciliteiten die nodig zijn om de vakantieganger te laten genieten van zijn of haar vakantie. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden, (mini)golfbanen, restaurants en mooie appartementen of hotelkamers. Vooral in landen waar de lonen wat lager liggen zijn de all inclusive en ultra inclusive vakantieoorden een begrip. Door de lagere lonen kunnen veel faciliteiten en diensten voor een scherpe prijs worden aangeboden.

All inclusive

Het woord zegt het al, bij ‘all inclusive’ gaat het om vakanties waarbij alles inclusief is. Als je de vakantie boekt betaal je een bepaalde prijs waar alles wat je nodig hebt bij inbegrepen zit:

 • Het gehele reisplan (denk hierbij aan de vlucht, pendelbus en ander vervoer naar locatie)
 • De overnachtingen
 • Alle maaltijden en vaak ook drankjes en tussendoortjes
 • Onbeperkt gebruik van de faciliteiten van het resort

Per resort of hotel verschilt het vaak wat de precieze mogelijkheden zijn. Wat er inbegrepen zit in de all inclusive boeking hangt vaak af van de aanwezige faciliteiten en de kosten van het personeel.

Ultra all inclusive

Dat brengt ons op het verschil tussen all inclusive en ultra inclusive. Over het algemeen kan gezegd worden dat all inclusive de ‘basis’ is waar iedere vakantieganger gebruik van maakt. Iedereen maakt de reis naar het vakantieoord, heeft een slaapplek nodig, wil lekkere maaltijden en wat vermaak. Ultra all inclusive houdt in dat de vakantieganger nét dat beetje extra krijgt wat de vakantie nóg relaxter of onvergetelijker maakt. Denk bijvoorbeeld aan onbeperkte roomservice of gebruik van de minibar zonder extra kosten.

De extra’s van ultra all inclusive

Ondanks dat het woord ‘all inclusive’ lijkt te impliceren dat alle faciliteiten en diensten inclusief in de prijs zijn inbegrepen, is dit niet het geval. Bij ultra all inclusive zitten deze ‘extra’s’ wél inbegrepen. Deze extra faciliteiten en diensten kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Onbeperkt roomservice en gebruik van de minibar
 • Onbeperkt alcoholische drankjes of verse sappen
 • Voorrang bij gebruik van de spa voorzieningen
 • À la carte eten in plaats van buffet
 • Extra gebruik van verfrissingen en activiteiten
 • Gebruik van spullen (snorkelspullen, kano’s)

Zelden inbegrepen

Voor veel mensen biedt de all inclusive of ultra all inclusive vakantie een uitkomst. Het is alleen wel belangrijk te bedenken dat door de scherpe (concurrerende) prijzen de resorts en hotels andere manieren bedenken om extra geld in het laatje te brengen. In die zin zijn de woorden ‘all inclusive’ en ‘ultra all inclusive’ een beetje misleidend. Het gebeurd vrijwel nooit dat ook daadwerkelijk álles is inbegrepen. Dat is misschien ook wel logisch als je bedenkt dat voor de scherpe prijzen die worden aangeboden de resorts en hotels niet alles kunnen dekken, zelfs als de lonen in het land relatief gezien laag liggen.

Wat valt bijna altijd buiten het (ultra) all inclusive pakket?

Een aantal voorbeelden van wat er zelden is inbegrepen en wat voor extra onvoorziene kosten kan zorgen bij de vakantieganger:

 • Massages en andere spa-behandelingen
 • Het gebruik van fietsen of andere vervoersmiddelen om de omgeving te verkennen
 • Medische zorg
 • Excursies buiten het vakantieoord
 • Gebruik van de wasserette
 • Persoonlijke verzorging zoals de kapper
 • Verpakte snacks zoals chips en ander snoepgoed

Nadelen all inclusive en ultra all inclusive

Een (ultra) all inclusive vakantie is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn een aantal punten te bedenken die mensen als nadelig kunnen beschouwen. Denk bijvoorbeeld aan de mate van avontuur bij een all inclusive vakantie. Vaak blijven mensen die voor dit pakket kiezen hun gehele vakantie op het terrein van het resort of hotel en vermaken zich met wat er wordt aangeboden. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast liggen deze vakantiedorpen door hun omvang vaak wat afgelegen, wat als nadeel gezien kan worden. Een ander nadeel kan de drukte zijn. Als je op vakantie bent is het de bedoeling dat je kan relaxen en bijkomen van de dagelijkse sleur. Bij all inclusive resorts liggen er dan alleen wel honderd anderen om je heen met hetzelfde doel. Hetzelfde geldt voor de buffetten, het kan wat planning vergen om een tafeltje veilig te stellen.

Voordelen all inclusive en ultra all inclusive

Wat als een groot voordeel kan worden beschouwd is dat je na het boeken van de vakantie vaak niet veel bijkomstige kosten meer maakt. Als je niet te vaak je portemonnee trekt en je je binnen het (ultra) all inclusive pakket vermaakt, dan zullen er geen onverwachte kosten opduiken. Daarnaast is er voor kinderen altijd wel wat te doen, wat voor de ouders de hoognodige rust kan geven. Er is geen druk om elke dag te plannen wat je gaat doen. De vele faciliteiten en activiteiten zorgen voor afwisselend vermaak. Dan blijft alleen nog de keuze over om te beslissen wat je die dag uit het programma kiest!