warmste landen Europa

De warmste landen van Europa

Het klimaat kan per land en per seizoen verschillen. Wat zijn nu eigenlijk de warmste landen van Europa? Het is lastig om hier een concreet antwoord op te geven. Dit kan immers per maand en zelfs per week verschillen. Maar landen die zeker niet in deze lijst mogen ontbreken zijn Spanje, Italië, Griekenland, Montenegro, Malta en de Canarische eilanden. En was is eigenlijk de hoogste temperatuur die in Nederland is gemeten? Ben je op zoek naar de warmte of wil je die extreme hitte juist vermijden? Het is goed om je erin te verdiepen of het klimaat van de bestemming aansluit op jouw wensen voordat je een reis boekt. De reisagent vertelt je er meer over.

Spanje

Eén van de warmste regio’s in Spanje is Cordoba. Dit ligt in Andalusië in Zuid-Spanje. In juli is het er vaak ruim 36 graden, maar in de nacht koelt het lekker af. In deze regio groeien niet voor niets de sinaasappels zo goed. Uiteraard staat vrijwel heel Spanje bekend om haar warmere klimaat, maar wie van de warmte houdt zit in Cordoba in ieder geval goed.

Italië en Malta

Ook Italië is een echt zomerland. Een lekker plekje is Cefalu. Daar liggen de temperaturen net onder de 30 graden. De watertemperaturen zijn daar echter bijna net zo warm. Omdat dit dorp in een baai ligt warmt het water ook lekker op. Malta is een eiland dat tussen Italië en Tunesië in. Op dit eiland aan de Middellandse Zee kan de temperatuur wel de 40 graden aantikken.

Griekenland, de Canarische eilanden en Montenegro

Griekenland mag ook niet op dit lijstje ontbreken. Op de eilanden zoals Rhodos en Kreta wordt het in de maanden juni, juli en augustus rond de 30 graden. Van juni tot augustus kunnen ook hittegolven voorkomen, waarbij makkelijk de 40 graden wordt gehaald. Deze temperaturen worden ook gehaald op de Canarische eilanden zoals Tenerife en Fuerteventura. Montenegro doet daar in de zomer niet voor onder. De hoogste temperaturen worden in augustus gehaald en liggen tegen de 30 graden aan. De winters zijn weer wel wat koeler. In januari kan het best maar een graadje of 10 zijn.

De warmste temperatuur in Nederland

Het weer in Nederland kan niet heel betrouwbaar worden genoemd. Zo heb je je winterjas en wanten aan, dan regen je weg om een paar uur later weer in je bikini naar het strand te kunnen. Toch kent ook het Nederlandse klimaat flinke warme periodes. In 2019 zijn de laatste recordwarmtes gemeten. In de zomer van dit jaar werd voor het eerst in Nederland een temperatuur boven de 40 graden gemeten. Om precies te zijn werd op 25 juli 2019 een temperatuur van 40.7 graden gemeten in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen.

Omgaan met deze warme temperaturen

In Europa kan het dus flink warm worden. Om zomervakantie te vieren is een lekker zonnetje niet verkeerd. Met dit is niet helemaal zonder gevaren. Om niet oververhit te raken of te snel uit te drogen is het belangrijk om goed te blijven drinken. Daarnaast kan een sterke zon flinke schade toebrengen aan jouw huid. Goedkope zonnebrand kan hiervoor al de oplossing bieden. Bereid je dus goed voor als je naar een warm Europees land vertrekt.