waarom een skibril dragen zo belangrijk is

Waarom een skibril dragen zo belangrijk is

Een skibril, ook wel ski goggle genoemd, mag niet ontbreken aan je wintersport uitrusting en dat is niet voor niets. Wanneer je geen skibril draagt zijn je ogen niet beschermd en dit kan leiden tot hele nare gevolgen. Wat kunnen de gevolgen zijn? En wat is nou eigenlijk een goede skibril? Wij geven antwoord op deze vragen in dit artikel, lees dus snel verder.

Wat kunnen de gevolgen zijn als je geen skibril draagt?

Een skibril die 100% van de UV-straling blokkeert is van groot belang voor wintersporters. Een skibril die niet de UV-straling blokkeert zal je ogen niet beschermen en een opeenstapeling van UV-straling kan leiden tot staar en maculadegeneratie. Allebei deze oogziektes komen veel voor in Nederland, het is dan ook verstandig om een goede skibril te kopen voor je op wintersport gaat. Een acuut gevolg van teveel UV-straling is sneeuwblindheid. Bij sneeuwblindheid zwellen de oogleden op en worden de ogen rood. Je kan dan eigenlijk zeggen dat de ogen verbrand zijn door de zon en dat is geen pretje. De klachten verdwijnen dan wel na enkele dagen, maar dit betekent ook een paar dagen minder wintersport. Het is dus aangeraden om een goede skibril te kopen.

Wat is een goede skibril (goggle)?

  • Allereerst is het belangrijk dat een skibril 100% UV-beschermend is. Dat wordt aangegeven met UV 400 of 100% UV.
  • De brilglazen moeten gemaakt zijn van onbreekbaar materiaal. Bij een val kan je dan geen splinters van het glas in je ogen krijgen.
  • De bril moet goed aansluiten om je gezicht, dit beperkt de inval van UV-licht. Kies voor wintersport écht voor een skibril, door de weerkaatsing van de UV-straling in de sneeuw is een zonnebril niet genoeg.
  • Kies voor een bril met een CE keurmerk met een cijfer van 1 t/m 4. Wij adviseren wintersporters om te gaan voor een cijfer 3 of 4.
  • De glazen moeten behandeld zijn tegen beslaan met bijvoorbeeld een zogenaamde antifog coating.