Vakantie Sicilië

Vakantie Sicilië: tips en informatie!

Wist je dat het eiland Sicilië bijna net zo groot is als twee derde van Nederland? Sicilië is met een oppervlakte van 25.000 vierkante kilometers het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het overgrote deel van de bevolking dat bestaat uit 5 miljoen mensen woont in  grote steden als Palermo en Catania.

Het aangename klimaat en de rijke geschiedenis maakt Sicilië een zeer populaire vakantiebestemming. Op vakantie naar Sicilië? Lees eerst dit uitgebreide artikel met handige tips en informatie!

Wat te doen op Sicilië

Dit Italiaanse eiland is de perfecte vakantiebestemming voor iedereen die houdt van: veel cultuur, zon, prachtige stranden, schitterende natuur en heerlijk eten. Hieronder geven we tips over wat te doen op Sicilië.

Dagje naar Palermo

Dagje naar Palermo

Palermo is de hoofdstad van Palermo en is absoluut de moeite waard om een hele dag te bezoeken. In de stad vind je schitterende kathedralen, kleurrijke markten, gezellige terrasjes en heerlijke restaurants. Een bezoek brengen aan Palermo mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie op Sicilië.

Vallei van de Tempels

Vallei van de Tempels

Deze vallei in de buurt van de stad Agrigento is zeker het bezoeken waard. Er zijn maar liefst zeven historische Griekse tempels te vinden in deze prachtige vallei.

Etna vulkaan

etna vulkaan

Wie denkt aan Sicilië, denkt natuurlijk ook aan de Etna vulkaan. Nog steeds is deze vulkaan een van de actiefste vulkanen in Europa. Tijdens rustige periodes is het schitterend om op de Etna te wandelen, maar ook is hiken en klimmen kan op de Etna vulkaan.

Eolische Eilanden

Eolische Eilanden

Deze prachtige eilanden liggen ten noordoosten van Sicilië en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie. De eilanden zijn slechts een uurtje varen vanaf Messina. Op de eilandjes vind je een prachtig landschap met vele pittoreske dorpjes, wijngaarden en prachtige stranden.

Sicilië weer

Het heerlijke klimaat is voor veel mensen doorslaggevend om te kiezen voor een vakantie naar Sicilië. Begrijpelijk, want het weer op het eiland is erg gunstig. Tijdens de zomermaanden is het zelden echt heel heet, in de wintermaanden zijn te temperaturen zacht en er valt jaarlijks weinig neerslag waardoor de gemiddelde luchtvochtigheid laag is.

Sicilië weer

Wat is het klimaat van Sicilië?

Het gunstige weer op het eiland komt doordat het eiland voor het grootste deel een mediterraan klimaat heeft. Dit is een zeer aangenaam klimaat voor tijdens je vakantie, ook tijdens de wintermaanden is Sicilië een prima vakantiebestemming. De temperaturen zijn dan zacht, maar in de hoger gelegen delen van het eiland kunnen de temperaturen gedurende het jaar erg verschillen. Deze hoger gelegen delen in het binnenland hebben een maritiem klimaat, waardoor er in de winter zelfs sneeuw te vinden is. Skiën op Sicilië is dan ook mogelijk tijdens de winter!

Vliegvelden op Sicilië

Als je met het vliegtuig naar Sicilië gaat dan heb je de keuze uit meerdere vliegvelden. Het beste kan je kiezen voor een van de vier internationale luchthavens op Sicilië. De vliegtijd naar het eiland is ongeveer 3 uur vanaf Schiphol. Hieronder hebben we de vier vliegvelden op Sicilië op een rijtje gezet.

Catania (CTA) – “Fontanarossa”

Dit vliegveld ligt slechts 7 kilometer buiten de stad Catania. Dit is ook meteen de grootste luchthaven van Sicilië. Is je bestemming Enna, Ragusa, Messina of Siracusa? Dan is dit vliegveld een goede keuze.

Palermo (PMO) – “Falcone – Borsellino”

Deze luchthaven ligt ongeveer 28 kilometer van de stad. Is je bestemming in het westen van Sicilië? Dan is deze luchthaven de beste keuze. De populairste steden in de buurt van dit vliegveld zijn Cefalu, Trapani, Marsala, Caltanissetta en Agrigento.

Trapani (TPS) – “Vincenzo Florio”

Dit vliegveld ligt op ongeveer 16 kilometer van de stad Trapani aan de westkust van het eiland.

Comiso (CIY)

Dit is het kleinste vliegveld van Sicilië en is gelegen in de buurt van Ragusa in het zuiden van het eiland.

Mooiste plekken op Sicilië

Cefalu

Als één van de mooiste vakantie-eilanden is Sicilië een populaire vakantiebestemming. Het eiland heeft een rijke geschiedenis, vele culturele bezienswaardigheden, historische steden, pittoreske dorpjes en prachtige landschappen. Maar welke steden zijn het mooiste om te bezoeken? Hieronder hebben we de top 10 steden voor je gemaakt.

  1. Cefalu. Dit is een oud vissersdorpje met vele culturele bezienswaardigheden, een historisch centrum en een gezellig sfeer.
  2. Palermo. Dit is de hoofdstad van Sicilië en heeft een zeer bruisende binnenstad. Ook hier vind je veel historische bezienswaardigheden.
  3. Taormina. Dit stadje is gelegen op een rots en staat bekend om het betoverende uitzicht op de Etna vulkaan. Ook is deze plaats erg toeristisch.
  4. Savoca. Aan de oostkust van Sicilië ligt dit oude dorpje. Hier werden opnames van de film “The Godfather” gemaakt.
  5. Siracusa. Deze havenstad staat bekend om de rijke geschiedenis en het oude centrum.
  6. Ragusa. Het centrum van dit plaatsje kent pittoreske straatjes en vele authentieke restaurants.
  7. Erice. Dit is een middeleeuws vestigingsstadje met meerdere spectaculair gelegen kastelen.
  8. Agrigento. Deze stad in het zuiden van het eiland staat bekend om de vele tempels en reünies.
  9. Caltabellotta. Dit middeleeuwse bergstadje kent vele spectaculaire bezienswaardigheden.
  10. Levanzo. Dit plaatsje heeft een prachtig pittoresk haventje.