Vakantieeiland Gran Canaria - Een ronde zaak

Vakantie-eiland Gran Canaria – Een ronde zaak

Het bijna cirkelvormige eiland Gran Canaria heeft een diameter van ongeveer 55 kilometer en beslaat een oppervlakte van ongeveer 1.560 vierkante kilometer. Bijna een miljoen mensen wonen op Gran Canaria en nog eens drie miljoen mensen vliegen per jaar er naartoe om hun vakantie op dit Canarisch eiland door te brengen. Het eiland ligt in het midden van de Atlantische Oceaan, op slechts ongeveer 210 kilometer van de Zuid-Marokkaanse kust. De 1.949 meter hoge vulkaan Pico de la Nieves, die ooit mee voor de vorming van het eiland zorgde, is nu gedoofd. Het herkenningspunt van het eiland Gran Canaria is Roque Nublo, die met zijn 1.813 meter iets lager ligt. Gelegen op een hoog plateau, is deze bijna zeventig meter hoge monoliet te zien vanaf bijna elk punt op het eiland.

Hoe Gran Canaria zijn naam kreeg

Sinds ongeveer 1000 voor Christus is het eiland Canaria Canaria bewoond. De oorspronkelijke bewoners leefden in grotten en ronde huizen. Ze kenden geen metalen. Helaas zijn hun gebruiken en rituelen slechts gedeeltelijk doorgegeven. In de vijftiende eeuw vochten de oerbewoners een bittere strijd tegen de Spaanse veroveraars. Omdat ze technisch en militair in het nadeel waren, werd hun verzet in de kiem gesmoord en werden ze aan de Spaanse kroon onderworpen. Volgens de overlevering leefden in die tijd veel honden op Gran Canaria. Er wordt beweerd dat het eiland naar deze honden werd genoemd. Het Latijnse woord Canis betekent namelijk hond en zo zou het eiland aan haar naam gekomen zijn.

Gran Canaria, één van de zeven

Na Fuerteventura is Gran Canaria het op drie na grootste eiland van de Canarische Eilanden en de naamgever van de provincie, die bestaat uit de oostelijke eilanden; Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura. Tegelijkertijd deelt Gran Canaria de regeringszetel voor de autonome regio van de Canarische eilanden met Tenerife. De hoofdstad Las Palmas is een belangrijk handels- en cultureel centrum. In totaal zijn 21 gemeenten verspreid over het eiland Gran Canaria, met het zuiden als het toeristische bolwerk. De noordelijke regio en de bergdorpen profiteren eerder van het excursietoerisme. Maspalomas, Playa del Inglés en San Agustín behoren tot de belangrijkste vakantieoorden van het eiland. In Puerto Rico en Puerto de Mogán ontwikkelt het toerisme zich ook steeds meer. Hoewel Gran Canaria vooral bekend staat als feesteiland, om zijn karakteristieke stranden en zijn fascinerende duinlandschappen, is het altijd de moeite waard om op verkenningstocht te gaan. Er zijn veel mogelijkheden om op excursies te gaan op Gran Canaria. Jetskiën, buggy tours, dolfijnen kijken of diepzeevissen zijn slechts enkele van de vele aanbiedingen die op Gran Canaria te vinden zijn.

Het miniatuurcontinent

Zoals op alle Canarische eilanden is er een mild klimaat op Gran Canaria. Op het eiland zijn er veertien verschillende microklimaatzones met elk een zeer kleine oppervlakte. Dat is de reden waarom Gran Canaria ook ´miniatuurcontinent´ wordt genoemd. Vooral het noorden van Gran Canaria krijgt, dankzij de passaatwinden, in de wintermaanden meer regen en is daarom groener dan het woestijnachtige zuiden. Het eiland biedt de bezoeker een wereld van contrasten. Zo vindt de bezoeker er zowel woestijn als tropisch bos, rust en drukte, ontspanning en actieve vakanties, zandstranden en groene kloven. Men kan het verschil van de verschillende klimaatzones echter niet zo duidelijk voelen als op het buureiland Tenerife.

Het aanbod is zo divers als het eiland zelf

Het vakantieaanbod op Gran Canaria varieert van pure luxe met spa- en golffaciliteiten tot eenvoudige accommodaties en rustieke plattelandshotels. Bijzonder interessante bezienswaardigheden zijn de grotten van Gáldar en Guayadeque. In Cenebio de Valerón zijn door de inheemse bevolking meer dan 290 grotten in de tufsteen uitgegraven en getuigen van een lang vervlogen manier van leven. U moet ook het vissersdorpje Puerto de Mogán op Gran Canaria gezien hebben. Ondanks het toerisme is Puerto de Mogán schilderachtig en wordt het vaak ‘het Venetië van het zuiden’ genoemd. Of wat denkt u van een excursie naar het waterpark Aqualand, Palmitos Park, het cactussenpark Cactualdea bij San Nicolás aan de westkust of naar het indiaanse stadje Sioux-City? Gran Canaria heeft vele verrassingen die het ontdekken waard zijn. Hasta pronto en Gran Canaria!