tips duurzame vakantie

Tips voor een duurzame vakantie

Duurzame vakanties worden steeds populairder. Er is meer aandacht voor de negatieve gevolgen van vliegen, waardoor veel mensen ervoor kiezen om met de auto, de trein of zelfs de fiets op vakantie te gaan. Ook grote touroperators houden zich bezig met deze omslag doordat er steeds meer vraag is naar vakanties waarin mensen iets goeds kunnen doen.

Kies een groener vervoersmiddel dan het vliegtuig

Het vervoersmiddel waarmee je op vakantie gaat speelt een grote rol in de duurzaamheid van je vakantie. Inmiddels weet iedereen wel dat vliegen zeer milieuvervuilend is. Dit wil niet zeggen dat je het per se moet laten, maar wellicht is het wel mogelijk om minder te vliegen. Compenseer in ieder geval je CO2-uitstoot als je het vliegtuig pakt. De auto blijft een populair vervoersmiddel, waarmee je veel plekken in Europa kunt bereiken met het hele gezin. In plaats van de auto kun je ook kiezen voor een vakantie met de trein of bus. Dit is nog beter voor het milieu en vaak nog redelijk goedkoop ook. Vanuit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en nog enkele andere Nederlandse steden zijn er goede verbindingen met onder andere Frankrijk, Duitsland en Italië.

Minimale milieu-impact tijdens de reis

Ben jij thuis al duurzaam bezig door te letten op je energieverbruik? Check ook of je over kunt stappen op de duurzaamste en goedkoopste energieleverancier. Ook op vakantie kun je jouw milieu-impact verlagen door te verblijven op een groene camping of in een ecologisch resort. Je kunt als stelregel aanhouden: hoe meer luxe tijdens de vakantie, hoe vervuilender. Kamperen is altijd de duurzaamste keuze. Ook je activiteiten ter plekke hou je zo duurzaam mogelijk door het simpel te houden. Neem bijvoorbeeld de fiets mee op vakantie of huur ter plekke een fiets zodat je dorpen, bezienswaardigheden en de natuur in de omgeving kunt ontdekken. Ook wandelen, zwemmen en snorkelen zijn uitstekende activiteiten die je kunt doen tijdens jouw vakantie. Neem een hervulbaar waterflesje mee zodat je geen nieuwe plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Veel van de duurzame activiteiten zijn ook nog eens helemaal gratis, waardoor je prima op een duurzame vakantie kunt met een klein budget.

Bereken de CO2-uitstoot van jouw vakantie

Milieu Centraal heeft een interessante online tool gemaakt. Hiermee kun je berekenen wat de CO2-uitstoot is van de vakantie die jij op het oog hebt. Zo kun je als je een leuke reis in gedachten hebt van tevoren checken of dit een duurzame keuze is. Je vult onder andere in hoe je naar jouw

vakantiebestemming reist, welke overnachtingsvorm je kiest en of je van plan bent om een auto te huren of uitstapjes te maken. Door de bovenstaande punten in gedachte te houden, zal je vakantie een stuk duurzamer zijn.