Antwerpen

Struinen door veelzijdig Antwerpen

Antwerpen is de ideale stad voor een romantisch weekendje weg dicht bij huis. Het bourgondische leven ervaar je op elke straathoek, de cultuur en historie zijn schatrijk en wie graag winkelt of uitgaat, komt er ook aan zijn trekken. Een veelzijdige stad dus, waar je makkelijk drie of vier dagen zoet bent.

Gebruik je mobiel om de routes te bepalen

De trein zet je meteen af op de eerste bezienswaardigheid, het stationsgebouw van Antwerpen Centraal. Strijk hier neer bij het koffietentje om dit staaltje architectuur tot je te nemen voordat je naar buiten loopt. Rechtsaf kun je daar de beroemde ZOO in. Gebruik je mobiele telefoon met een sim only-abonnement met voldoende mobiele data, om onbeperkt gebruik te kunnen maken van online reisblogs, de Antwerpen-app en vooral om routes op te zoeken. Want hoewel er trams rijden, ontdekt een voetganger de meeste bijzonderheden. Verdwalen kan soms leuk zijn, maar ook zonde van je tijd.

Winkelend richting Groenplaats

Linksaf vanuit het station lonkt al snel de gezelligheid van de Meir, de grootste en bijzonder brede winkelstraat die richting het centrum van de stad leidt: de Groenplaats en de Grote Markt. Ketens worden in dit shop-walhalla afgewisseld door verrassende zaken die je in Nederland niet tegenkomt. Sla af en toe een zijstraat in om leuke boetiekjes te ontdekken. En vergeet niet even bij het verrassende warenhuis Fnac naar binnen te lopen voordat je een mooi terras uitzoekt, waar je alweer wordt overweldigd door indrukwekkende architectuur met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal als blikvanger en letterlijk hoogtepunt. Binnen vind je trouwens vier wereldberoemde meesterwerken van Pieter-Paul Rubens. Entree kost minder dan een tientje.

Keukens uit alle windstreken

Om die Groenplaats heen zijn allerlei kleinere winkelstraatjes, maar misschien heb je trek gekregen? Japans (Zaowang), Mexicaans (Caramba), Italiaans (Bella Patio) of authentiek Vlaams (Ernest), keukens uit alle windstreken zijn hier vertegenwoordigd. Een ‘pak frieten’ in het Frietkotmuseum kan natuurlijk ook. Na het eten is het heerlijk om de benen te strekken op de kade aan de Schelde. Daarna is een afzakkertje in Paters Vaetje een idee. Wil je dansen of live muziek zien, dan is het raadzaam om eerst een disco-nap te doen op je hotelkamer, want het uitgaansleven gaat pas bruisen na één uur ’s nachts. Plantentuin Den Botaniek, de al genoemde ZOO en de parken iets buiten het centrum nodigen uit tot een picknick op mooie dagen, mocht het minder lekker weer zijn kun je terecht in de vele musea. Van mondaine kunst in Museum aan de Stroom tot de verleidende smaak van chocolade in Chocolate Nation, het grootste chocolademuseum van België. Antwerpen is zeker niet de grootste stad van Europa, volgens veel ervaringsdeskundigen wel één van de leukste.