Reisverzekeringen en het coronavirus

Reisverzekeringen en het coronavirus

De huidige problematiek rondom het conronavirus heeft naast allerlei medische ongemakken ook ingrijpende gevolgen voor Nederlanders die buitenlandse reizen op stapel hebben staan. Tal van landen hebben inmiddels hun grenzen gesloten in een poging om verdere verspreiding van het virus in te dammen. Ook het vliegverkeer tussen landen is om die reden flink beperkt of soms helemaal stilgelegd. Het gevolg: vakanties en reizen worden noodgedwongen geannuleerd of moeten naar een latere datum in het jaar worden omgeboekt.

Belangrijke ijkdatum

Welke rol speelt uw reis- en annuleringsverzekering in dit hele plaatje? Om daar een duidelijk antwoord op te kunnen geven moet u één belangrijke datum onthouden: 12 maart 2020. Dat is namelijk één dag nadat de World Health Organisation (WHO) het coronavirus officieel als pandemie heeft aangemerkt. Verzekeringen sluit u altijd af om onvoorziene omstandigheden af te dekken. Vanaf het moment dat de WHO de pandemiestatus voor het coronavirus bekendmaakte was er niet langer sprake van een onvoorziene omstandigheid. Reis- en annuleringsverzekeringen die na 12 maart 2020 zijn afgesloten keren daarom geen schadevergoeding uit als u met een negatieve reisadvies of een inreisverbod in verband met het coronavirus te maken krijgt. U kunt er wel een beroep op blijven doen als u tijdens uw reis of vakantie ziek wordt. Ook als die ziekteverschijnselen met het coronavirus te maken hebben.

Voorwaarden voor het claimen van annuleringskosten

Als u uw annuleringsverzekering vóór 12 maart 2020 heeft afgesloten én ook de reis of vakantie vóór diezelfde datum hebt geboekt, dan heeft u onder de volgende aanvullende voorwaarden recht op vergoeding van de annuleringskosten. Het is in ieder geval van belang dat u op het moment van het afsluiten van de verzekering of het boeken van de reis of vakantie niet aan zag komen dat het een door corona getroffen gebied zou worden. Voor deze stelling maakt de verzekeraar gebruik van de reisadviezen die door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden verstrekt. Was uw bestemming in de periode van 30 dagen voor uw vertrek nog niet voorzien van de code oranje of rood en blijken er aantoonbare gezondheidsrisico’s voor u en uw medereizigers te zijn, dan kunt u de annuleringskosten claimen.

Omstandigheden waarbij u geen beroep op uw reisverzekering kunt doen

Ongeacht de datum waarop uw reis- en annuleringsverzekering is ingegaan en u uw reis of vakantie hebt geboekt, kunt u in bepaalde gevallen helemaal geen beroep op uw reisverzekering doen. Bevindt u zich op dit moment (nog) in het buitenland, dan bestaat de kans dat de terugreis vanwege gelimiteerd vliegverkeer vertraagd wordt of tijdelijk helemaal niet mogelijk is. De extra kosten die u dan voor vervoer en verblijf moet maken krijgt u niet vergoed. Hetzelfde geldt wanneer u op uw reisbestemming verplicht in quarantaine moet en daardoor met extra kosten te maken krijgt. Als u vanwege het coronavirus noodgedwongen langer op uw buitenlandse bestemming moet blijven, dan blijft uw reisverzekering gedurende die aanvullende periode wel gewoon geldig.

Terugbetaling van premie bij annulering van een reis of vakantie

Heeft u een kortlopende reisverzekering afgesloten en wordt uw reis of vakantie vanwege het coronavirus geannuleerd, dan heeft u altijd het recht om ook de reisverzekering te annuleren. Ongeacht de datum waarop u deze verzekering heeft afgesloten. De reeds betaalde verzekeringspremie wordt dan aan u terugbetaald.