oudste steden wereld

Top 10 oudste steden van de wereld op een rijtje

Jericho, waarschijnlijk had je er nog nooit van gehoord. Toch is dit een erg belangrijke stad. Het is namelijk de alleroudste stad ter wereld! De stad is gelegen aan de Westelijke Jordaanoever in de staat Palestina. In dit gebied zijn nu veel spanningen met Israël. De stad Jericho is door de eeuwen heen altijd bewoond geweest.

Oudste steden

Onbetwist komen de meest oude steden uit deze regio. In het Midden-Oosten vind je de oudste steden ter wereld. Denk bijvoorbeeld aan Syrië, Iran en Libanon. Zo behoren Damascus, Susa en Byblos ook tot de tien oudste steden van de wereld. In dit gebied zijn overigens ook de skeletten van de grootste mensen ter wereld gevonden, dit waren echt reuzen! Goed ontwikkelde mensen leefde in dit gebied. Sumeriërs waren de eerste beschaving van dit gebied. Zij leefden hier van de landbouw en hadden het zeker niet slecht. De grond is erg vruchtbaar, waardoor ze gemakkelijk gewassen konden verbouwen. Dit stuk grond wordt ook wel Vruchtbare Sikkel of Vruchtbare Halve Maan genoemd.

Dit gebied lag in het Midden-Oosten. Op de plek waar tegenwoordig Turkije ligt vond je 10.000 jaar geleden al bewoners. Turkije was toen nog lang niet gesticht natuurlijk. Op deze plek werd ook de landbouw uitgevonden.

Top 10 oudste steden van de wereld op een rijtje

  1. Op de eerste plaats staat Jericho in Palestina.
  2. Op de tweede plaats staat Byblos in Libanon.
  3. Op de derde plaats staat Aleppo in Syrië.
  4. Op de vierde plaats staat Damascus in Syrië.
  5. Op de vijfde plaats staat Susa in Iran.
  6. Op de zesde plaats staat El-Faiyum in Egypte.
  7. Op de zevende plaats staat Sidon in Libanon
  8. Op de achtste plaats staat Plovdiv in Bulgarije.
  9. Op de negende plaats staat Gaziantep in Turkije.
  10. Op de tiende plaats staat Beiroet in Libanon.