vakantie naar Turkije

Op vakantie naar Turkije; dit zijn de populairste bestemmingen

Ook anno 2019 heeft een vakantie naar Turkije nog steeds niet aan populariteit ingeboet. Niet zo vreemd, want het land heeft eigenlijk alles in huis voor elk type vakantieganger. De goedkope accommodaties, het warme klimaat, het lekkere eten, de interessante geschiedenis en stranden waar je aan het eind van de dag niet meer weg wilt, zorgen er samen voor dat Turkije de X-factor heeft. Vertrek direct met een last minute naar Turkije en ga de meest compleet mogelijke vakantie tegemoet.

Istanbul; metropool van culturele, historische en religieuze waarde

De vroegere hoofdstad van het Byzantijnse en Ottomaanse Rijk behoort ook nu nog tot één van de grootste steden ter wereld. Istanbul ligt bovendien op een smalle zeestraat die Europa en Azië met elkaar verbindt en is daarmee ’s werelds enige stad die op twee continenten ligt. Istanbul is vanwege zijn strategische ligging altijd een gewilde stad geweest. Een bezoek aan de stad is dan ook als een wandeling door een geschiedenisboek dat je vertelt over zijn verleden en alle volkeren die Istanbul ooit hun thuis hebben genoemd.

Het hoogtepunt van Istanbul

Alhoewel het in Istanbul barst van het Werelderfgoed, is er maar één monument dat met kop en schouders boven alle andere uit steekt. Het uithangbord van de metropool is de Hagia Sophia, dat een spectaculair religieus gebouw is. De Hagia Sofia diende in het verleden als Byzantijnse kerk, fungeerde daarna als moskee en is sinds 1935 een museum. De ‘Kerk van de Heilige Wijsheid’ is dagelijks tussen 09.00 en 19.00 geopend en sluit in de winter om 17.00 zijn deuren. Om wachtrijen te voorkomen kun je je ticket online bestellen.

Side, oude havenstad vol klassieke ruïnes

Side ontleent zijn naam aan zijn vorm. ‘Side’ betekent in het Arabisch namelijk ‘granaatappel’ en met een beetje fantasie zie je in de haven van de stad deze vorm terug. De populaire badplaats ligt aan de Turkse Rivièra, tussen Alanya en Antalya in. Niet alleen is Side een fijne bestemming voor liefhebbers van zon en strand, maar ook voor diegenen die niet vies zijn van een portie cultuur en historie tijdens hun vakantie. De vele archeologische monumenten maken van Side veel meer dan alleen een doorsnee badplaats.

Marmaris, favoriet onder jongeren

Van een heel ander kaliber is de badplaats Marmaris, in het zuidoosten van Turkije. Marmaris ligt in een groene en heuvelachtige omgeving en beschikt over een lang zandstrand. Zijn haven is één van de grootste van het land. In Marmaris gaat het om vertier. Uitgaansmogelijkheden zijn er volop en daarom is deze bestemming al jarenlang favoriet onder Nederlandse jongeren. Aan liefhebbers van cultuur en historie heeft deze plek wat minder te bieden. Wat leuk is, is om een dagtrip te maken naar het nabijgelegen Griekse eiland Rhodos.

Antalya, waar historie en het moderne leven hand in hand gaan

Antalya is een grote internationale badplaats in het zuidwesten van het land. Naast zijn vele winkels, restaurants en uitgaansmogelijkheden heeft Antalya ook nog een andere gezicht. Dit wordt bepaald door de weelderig groene bergen met vele ruïnes. Ook heeft de stad een modern centrum, waardoor je zowel van het historische als het moderne Turkije kunt proeven. Antalya is een echte strandbestemming en de temperaturen kunnen in de zomer dan ook flink oplopen. Mag het voor jou iets minder, vertrek dan tussen april en juni of in september of oktober.

De bijzondere landschappen van Cappadocië

Heb je je ooit afgevraagd waar die foto’s van luchtballonnen boven imposante berggebieden zijn gemaakt? Dan heb je het antwoord nu gevonden. Cappadocië heeft een uniek landschap met bijzondere rotsformaties die misschien nog het meest lijken op kegels. Diverse natuurlijke processen hebben het landschap in het Goreme National Park gemaakt tot wat het nu is. Een vakantie naar dit gebied wordt steeds populairder, vooral onder natuurliefhebbers en wandelaars. Je kunt zowel een individuele als een groepsreis maken.

Manieren om naar Cappadocië te reizen

Je reis naar Cappadocië vergt iets meer organisatie dan naar de meeste andere Turkse bestemmingen. Gelukkig is het vervoer goed georganiseerd. In Cappadocië bevinden zich twee van de kleinere vliegvelden van Turkije. Vanuit Istanbul vertrekken er vluchten van Turkish Airlines en vanuit Izmir kun je met Sun Express reizen. De allergoedkoopste optie is echter de nachtbus vanuit Istanbul. Deze reis bedraagt ruim 700 kilometer en duurt daardoor wel tussen de tien en elf uur.