onderdelen checken voor je auto vakantie

5 onderdelen om te checken voordat je met de auto op vakantie gaat

Veel Nederlanders kiezen voor een autovakantie. Zo geniet je van veel vrijheid, kan je meer spullen meenemen dan wanneer je met het vliegtuig weggaat en heb je ook ter plekke de beschikking over je eigen auto. Ideaal voor een vakantiebestemming binnen Europa. Voordat je met de auto op vakantie gaat zijn er een aantal auto-onderdelen om te checken. Veel autogarages bieden een speciale vakantiecheck aan, maar de volgende vijf auto onderdelen kun je ook zelf eenvoudig checken.

Controleer de banden voor je autovakantie

Voordat je duizenden kilometers gaat rijden is het verstandig om de staat van de banden te controleren. Hoe zit het met het profiel op de banden, eventuele beschadigingen en de bandenspanning? Neem ook het reservewiel mee in je check. Hoewel de kans klein is dat je deze nodig hebt, is het prettig om te weten dat het reservewiel in goede staat is en waar je het reservewiel kunt vinden. Zit er druk in het wiel? En beschik je over de benodigde gereedschappen om het reservewiel onder je auto te krijgen?

Staat van de airco checken

Zeker als je op vakantie gaat naar een warm en zonnig land valt het aan te raden om de staat van de airco te laten controleren. Dit laat je doen bij een garage omdat er speciale apparatuur nodig is om dit te controleren. De airco is een complex systeem dat onder andere koudemiddel en compressor olie nodig heeft om te functioneren. Jaarlijks verliest een airco tussen de 8 tot 12% van deze vulling, waardoor airco vullen ongeveer om de vier jaar nodig is.

Vloeistoffen checken: koelvloeistof, oliepeil en ruitensproeiervloeistof

Bij de garage wordt altijd een vloeistofcheck uitgevoerd. Er wordt onder andere gekeken naar het oliepeil, de koelvloeistof en de ruitenwisservloeistof. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Check de koelvloeistof alleen als de motor koud is en zorg ervoor dat je de nodige reserves meeneemt op vakantie.

Autoverlichting controleren

Het is belangrijk om regelmatig de verlichting van je auto na te lopen. Je checkt je voor- en achterverlichting, alarmlichten, knipperlichten en eventuele verlichting van de aanhanger. Zorg er ook voor dat je reserve lampjes meeneemt. In sommige landen is het zelfs verplicht om dit in de auto te hebben.

Wat moet er verplicht mee in de auto tijdens je autovakantie?

Controleer voor vertrek naar het buitenland ook wat je allemaal verplicht mee moet nemen in de auto. In ieder land gelden andere regels. Vaak ben je verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje of EHBO-doos mee te hebben. Op deze handige checklist van de ANWB zie je wat je verplicht mee moet nemen in de auto.