mooiste natuurgebieden nederland

Top 10 mooiste natuurgebieden in Nederland

Steeds meer mensen zien hoe mooi Nederland eigenlijk is; een vakantie in eigen land wordt populairder! Het hangt samen met het feit, dat ook het weer in de Nederlandse zomer beter is dan voorheen. De hoge temperaturen maken dat je niet langer naar Zuid-Europa hoeft af te reizen om te kunnen genieten van je vakantie. Dit artikel zet de tien mooiste natuurgebieden in Nederland voor je op een rijtje. Neem de fiets mee achterop de auto en verken de verschillende natuurgebieden op een mooie zomerdag!

#1: Waddengebied

WaddengebiedWist je dat het Waddengebied ten noorden van Nederland door UNESCO is benoemd als Werelderfgoed? Het toont aan, dat het de moeite waard is dit gebied eens te bezoeken. De verschillende Waddeneilanden bieden je tal van fraaie wandel- en fietspaden. Je kunt je fiets meenemen op de veerpont, maar deze ook ter plekke huren.

#2: Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge VeluweMet name wanneer de heide in bloei staat, is het Nationaal Park de Hoge Veluwe prachtig. De paarse gloed over een uitgestrekt veld is adembenemend. Net als op de Waddeneilanden, vind je ook in dit Nationaal Park een groot aantal goed begaanbare wandel- en fietspaden. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Dit Nationaal Park geleden in Gelderland staat ook bekend om het Kröller Müller Museum. Kijk ook eens op NederlandOntdekker voor meer reistips en informatie.

#3: Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park de Utrechtse HeuvelrugWanneer je de Hoge Veluwe bezoekt, valt dit goed te combineren met een bezoek aan de Utrechtse Heuvelrug. Ook hier vind je veel heide, prachtige bossen en vennen en een aantal heuvels. Het is er heerlijk fietsen in de lente en zomer!

#4: De Biesbosch

Biesbosch

Waar de Hoge Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug gekenmerkt worden door hun heide, kent het Nationaal Park De Biesbosch voornamelijk veel wateren. Vanaf verschillende punten heb je een prachtig uitzicht over dit waterrijke gebied. Je vindt er veel vogels op en rond het water.

#5: Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen

Wellicht ben je er met de trein al eens doorheen gereden: de Oostvaardersplassen. Het is een bijzonder uitgestrekte vlakte, waarbij je even het gevoel hebt weg te zijn uit Nederland. Op de vlakte loopt een groot aantal paarden en koeien. Prachtig!

#6: Nationaal Park Lauwersmeer

Lauwersmeer

Mocht je na een bezoek aan Waddeneiland Schiermonnikoog nog niet genoeg gezien hebben, dan kun je dit combineren met een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer. Dit gebied is vrij jong: het bestaat nog maar een kleine 50 jaar. Toch vind je ook hier een groot aantal wilde dieren, vogels en vooral rust.

#7: De Loonse en Drunense Duinen

Drunense Duinen

In het zuiden van Nederland, in Noord-Brabant, tref je Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Het is wellicht niet de eerste plek waaraan je denkt in een zoektocht naar duinen. Noord-Brabant ligt immers relatief ver van zee! Toch vind je in dit Nationaal Park een groot aantal fraaie zandverstuivingen. Het is er heerlijk vertoeven.

#8: Drentsche Aa

Drentsche Aa

Terug in het noorden kun je een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer combineren met een tocht door Nationaal Park de Drentsche Aa. Het is een zeer uitgestrekt natuurgebied. Kenmerkend voor dit gebied zijn de kleine huisjes die je hier vindt. Je kunt er overnachten of een trekking ondernemen van het ene naar het andere natuurhuisje. Let op, ze zitten voor de komende periode al vol.

#9: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Zuid-Kennemerland

Een combinatie van bossen, het strand en de duinen tref je in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is onderdeel van de provincie Noord-Holland en loopt van Haarlem tot aan Zandvoort. In beide plaatsen vind je genoeg mogelijkheden om te overnachten na wandelingen en fietstochten in dit gebied.

#10: Zoom-Kalmthoutse Heide

Kalmthoutse Heide

De top 10 is compleet met de Zoom-Kalmthoutse Heide. Ook dit gebied is het mooist, wanneer de heide bloeit! Toch kun je er ook in andere delen van het jaar terecht voor een mooie wandeling door de bossen, vennen en het duingebied.