Met de auto op wintersport

Met de auto op wintersport: tips voor een veilige reis!

De dagen worden korter, het wordt langzaamaan steeds kouder en je hebt je winterjas weer tevoorschijn getoverd. De zomer is voorbij en dit betekent dat jouw wintersportvakantie steeds dichterbij komt. Ga je dit jaar met de auto op wintersport? Bereid je dan alvast voor op je reis. Dit doe je door enkele tips te lezen voor een veilige wintersportvakantie met de auto. Niet het leukste deel van de voorbereiding, maar met gladde wegen en regelgeving wel de moeite waard om even goed naar te kijken.

Naar de garage voor een autocheck

Voor je op vakantie gaat, is het goed om je auto even te laten controleren in de garage. Ook als je denkt dat er niets mis is met je auto, is het goed om het voertuig toch even te laten checken. Heeft je auto een verborgen gebrek of is een van de onderdelen een beetje versleten, dan kun je hier beter voor je wintersportvakantie achter komen.

Winterbanden

In het najaar rijd je met winterbanden. Niet alleen in Nederland, maar ook zeker in de landen waar over het algemeen meer sneeuw valt. Winterbanden zijn wat prijzig en voor het vervangen van de zomerbanden moet je bovendien geld betalen, maar deze investering is absoluut de moeite waard. De banden van je auto vormen namelijk het enige contact met de weg. Rijd je met zomerbanden, dan is dit contact niet goed. Dit betekent dat je meer kans hebt op een (mogelijk levensgevaarlijk) ongeluk.

Daar komt nog bij dat winterbanden in veel landen verplicht zijn. Zeker in de landen waar veel sneeuw valt, over het algemeen populaire wintersportbestemmingen, heb je winterbanden nodig. Voor je op wintersportvakantie gaat, vervang je jouw zomerbanden dan ook altijd met goede winterbanden. Check wat de regels zijn voor de bestemming van jouw wintersport vakantie.

Rijden in de sneeuw

Rijden in de sneeuw is niet gemakkelijk. Rijd je in de sneeuw, dan heb je namelijk minder controle over je auto. Zeker op tijd remmen is een uitdaging, want bij het remmen in de sneeuw kan het langer duren voor je stilstaat. Bovendien kan optrekken lastiger zijn, simpelweg omdat je auto minder grip heeft op de weg. Hierdoor kun je gaan glijden, in plaats van rijden.

Wat helpt bij het optrekken in de sneeuw, is wegrijden in de tweede versnelling. In de tweede versnelling heb je namelijk minder kans op een glijpartij dan in de eerste versnelling. Het kan even lastig zijn om weg te rijden in de tweede versnelling, maar na een beetje oefening moet dit ook de onervaren bestuurder zeker lukken. Tot slot: probeer al je handelingen in de auto zo geleidelijk mogelijk te doen. Stuur rustig, neem geen scherpe bochten en rem niet abrupt. Met een rustige rijstijl is de kans groter dat je veilig op jouw wintersportbestemming arriveert.

Wat als je liever niet in de winter rijdt?

Maar wat als je autorijden wel leuk vindt, maar liever niet in de winter op besneeuwde of bestrooide wegen, en dan ook nog in het buitenland? Je kunt ook op wintersport met de trein, of met de bus. Ben je vrijgezel en wil je met de bus, dan zijn er wintersport vakanties voor singles waarbij je niets hoeft te doen gedurende de heen- en terugreis.

Maar ook de trein is een goede optie. Met NS International kun je bij diverse wintersportgebieden in de buurt komen. Vliegen kan natuurlijk ook, maar is wel erg milieu-onvriendelijk. Dan kun je nog beter met de auto op wintersport gaan uiteindelijk.

Heb jij nog tips met betrekking tot veilig rijden in sneeuwrijke gebieden? Laat het ons weten!