mooie plekken Toscane

Kamperen in Toscane: drie mooie plekken

Toscane leent zich heel goed voor een kampeervakantie. Daarnaast is de Italiaanse regio een walhalla van natuur, kunst & cultuur, historie en natuurlijk mooi weer. We lichten drie toffe campings voor je uit.

Eerst wat algemene tips

Zorg voor verloopstekkers, want je wilt natuurlijk graag gebruik maken van de stroomvoorziening op de campings. Heb je met zonnepanelen op je camper je eigen energieleveranciers? Mooi, maar wildkamperen is in deze regio niet toegestaan. Niet dat de campings hier duur zijn (al noemen we er eentje waar je graag een paar tientjes extra voor betaalt). Het is wel zaak de grote familiecampings te mijden tijdens de ferragosto (‘midden augustus’), de Italiaanse bouwvak. Dan zitten die namelijk ramvol. Probeer niet in te checken tussen 13.00 en 15.30 uur vanwege de lunchpauze. Neem een badmuts mee voor de zwembaden, die is vaak verplicht. En tot slot: de restaurants op de campings zijn meestal goed én betaalbaar!

Boschetto di Piemma, San Gimignano

Op enkele minuten rijden van het prachtige stadje San Gimignano ligt camping Boschetto di Piemma. Een relaxte plek onder de bomen met veel verschillende plekken. Niet alles in nette rijtjes, maar kriskras door elkaar, verbonden door slingerweggetjes. Misschien heb je over San Gimignano gehoord als toeristische trekpleister, maar ’s avonds is het er rustiger. Dan zijn de winkels nog open, zijn straten en pleinen feeëriek verlicht en hangt er een magische sfeer. En proef het heerlijke ijs van Sergio Dondoli!

Le Soline, Casciano di Murlo

Camping Le Soline, ten zuiden van het mooie Siena, is een echt familiebedrijf. Deze mooie terrassencamping is wat hoger gelegen en je kampeert er tussen de olijfbomen. Ook hier heeft het restaurant een prima keuken (waar niet in Italië?) en is er een groot zwembad. Op een half uurtje rijden ligt de burcht San Galgano. En je bevindt je hier praktisch in de wonderschone Val d’Orcia: google die maar eens en je begrijpt waarom Le Soline een prima uitvalsbasis is om wat langer te bivakkeren.

Miramare, Livorno

Direct aan zee, op een klif, ligt de idyllische camping Miramare. Wanneer je een plek met uitzicht op zee kunt reserveren: doen! Kost een paar tientjes extra, maar je staat dan wel in je eigen, afgebakende tuintje met houten terras en ’s avonds de zonsondergang boven de Ligurische Zee. De stad Livorno is een havenstad en iets anders dan je gewend bent in Toscane, maar zeker de moeite waard. Lekker winkelen, op de indrukwekkende markt rondstruinen en dagverse vis eten met een ijskoud glas witte lokale wijn. Al zin gekregen? Je bent met de auto binnen twee dagen (lees hier meer over kamperen in Duitsland) in la bellissima Toscana!