kamperen in duitsland

Kamperen in Duitsland: Onze tips!

Duitsland wordt steeds populairder onder kampeerders. Ieder jaar gaan er steeds meer Nederlandse kampeerders de grens over naar het prachtige Duitsland.

En dat is niet zo vreemd. Want Duitsland heeft schitterende natuur gebieden waar je heerlijk kunt kamperen. Indrukwekkende musea en natuurlijk mogen de Biergarten niet overgeslagen worden. Daarnaast is er enorm veel te beleven in ons buurland.

5 tips tijdens het kamperen in Duitsland

Ga goed voorbereid op pad als je wil gaan kamperen bij onze oosterburen. Want een goede kampeerder gaat goed voorbereid op pad. Naast het zoeken van een goede camping in Duitsland wil je toch ook weten wat er te doen is. Wij zetten wat leuke tips voor je op een rij.

1. Der Autobahn

Duitsers zeggen wel eens voor de grap dat de NL sticker van ons Nederlanders staat voor “Nür Links”. Omdat we, volgens hen, te lang links blijven rijden. Maak een goede indruk bij onze oosterburen door na het inhalen direct weer naar de rechterbaan te verhuizen.

Het advies voor auto’s met dakkoffers en voor campers tot 3500 kilo is om maximaal 130 km per uur te rijden op de Duitse Autobahn. Voor aut’s met caravan, aanhangwagens en/of vouwwagens is de maximale snelheid 80km per uur. Maar met een Tempo 100 keurig mag je 100km per uur. Kost een goede €100,- maar het scheelt wel behoorlijk in de reistijd.

2. Natuurcampings

Duitsland staat bekend om zijn nette, schone maar vooral strakke campings. Die tijd is wel voorbij inmiddels. Je vindt er bijvoorbeeld steeds meer natuurcampings. Je moet ze alleen weten te vinden. Twee zomers geleden kwamen wij voorbeeld op camping Strotzbuscher Muhle terecht. In een vallei, aan een beekje. Heerlijk vertoeven.

Je moet alleen weten waar je die campings kan vinden. Een goed overzicht is vast online te vinden als er even op zoekt met als term ”Naturcampingplatz + regio” bijvoorbeeld.

Zo zoek je op tentvriendelijke natuurcampings. Ben je met de caravan of camper op pad kan je op Landvergnugen zoeken. Dat zijn plaatsen waar boeren of landeigenaren kampeerplaatsen (vaak gratis) aanbieden. Verwacht er geen luxe. Maar het is heerlijk om even helemaal off the grid te gaan.

3. Wildkamperen kan ook in Duitsland

Je hoeft er dus niet helemaal voor naar Nieuw-Zeeland. Wildkamperen kan ook in Duitsland uitstekend. Officieel is het verboden maar er zijn zeker manieren om het gevoel te krijgen. Zo zijn er particulieren waar je een overnachting in de natuur kunt boeken op hun land.

Daarnaast zijn er naturzeltplatze. Plekken om in de natuur te kunnen overnachten. Hier kan je in de meeste gevallen ook met een tentje terecht. Er is vaak een eampvuurplaats, schuilhut en soms ook een waterpomp aanwezig. Meer heeft een echte wildkampeerder niet nodig.

4. Huisdieren

Wil je jouw of jullie hond meenemen op vakantie naar Duitsland? Dat kan in de meeste gevallen prima. Honden zijn bijna overal meer dan welkom. CHeck van te voren even bij een camping of het kan en of er nog extra regels of kosten aan verbonden zitten.

Vergeet verder niet om een EU-paspoort aan te vragen voor je hond. Dit is verplicht. Het paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam, of het gevaccineerd is en het adres van de eigenaar.

5. Vergeet je Umwelt sticker niet

De Umwelt sticker, ook wel bekend als milieu sticker, wordt in steeds meer Duitse steden verplicht. Zonder sticker kun je een fikse boete krijgen als je door de stad rijdt. Vergeet hem dus niet. De sticker geeft aan hoe vervuilend jouw auto is. De sticker is alleen nodig als je daadwerkelijk in de stad komt. Ben je dat niet van plan dan heb je hem ook niet nodig. De sticker is eenvoudig online te bestellen.