fietsvakantie zweden

Is Zweden geschikt voor een fietsvakantie?

Overweegt u om op fietsvakantie naar Zweden te gaan? Maar weet u niet zo goed wat voor fietsland Zweden eigenlijk is? En waar op te letten bij het voorbereiden van én tijdens uw fietsvakantie? Lees dan verder!

Eerst antwoord op de vraag of Zweden geschikt is voor een fietsvakantie: JA!! Zweden is een prachtig én ideaal fietsland. In het zuiden vrij vlak, verder naar het noorden heeft het meer hoogteverschillen. Voor elk niveau is er wel een perfecte fietsvakantie te vinden!

Pluspunten van fietsen in Zweden

Zweden is goed ingericht op fietsers. Er zijn zeer veel goed bewegwijzerde fietsroutes. Vaak fietst u over aparte fietspaden of autoluwe wegen. Bent u toch op een iets drukker stuk belandt? Geen probleem. De Zweedse bevolking houdt goed rekening met u als fietser. Schrik niet als er getoeterd wordt, dit doet men alleen maar om u te waarschuwen. Voel u dus niet opgejaagd!

In Zweden is er een netwerk van lange-afstand-fietsroutes die aangegeven zijn met borden. De allereerste bewegwijzerde route was de Kattegattleden. Deze route voert langs de kust van Kattegat in het zuid-westen van het land.

Praktische informatie voor fietsen in Zweden

Fiets meenemen of huren:

Wilt u graag uw eigen fiets mee, of kiest u ervoor een fiets te huren? Beide opties zijn prima te doen.

Het huren van fietsen kan bij lokale fietshandelaren maar ook bij vakantieparken of hotels. Ook het huren van een elektrische fiets is geen probleem.

Uw eigen fiets meenemen kan natuurlijk met de auto. Maar ook in de trein of het vliegtuig zijn er mogelijkheden tot het meenemen van uw fiets.

Tip: kiest u ervoor met de boot over te gaan? Zorg dan voor een fietsendrager op de trekhaak, u betaalt dan geen extra kosten op de boot. Bij vervoer van de fietsen op het dak zijn er wel extra kosten aan de bootovertocht verbonden.

Helm:

In Zweden is het wettelijk verplicht voor kinderen tot 15 jaar om een helm te dragen.

Opladen elektrische fiets:

Voordat u vertrekt is het raadzaam om vast uit te zoeken waar oplaadpunten voor uw fiets zijn. Er komen steeds meer punten bij en in de meeste gevallen zijn er dan ook voldoende oplaadpunten op uw route. Naast de officiële oplaadpunten kunt u meestal ook terecht bij de lokale fietsenwinkel voor het opladen van uw accu.