rondreis china

Een rondreis door China

China is een land dat veel mensen fascineert. Er is bijna geen land ter wereld dat zo geïsoleerd is van de rest van de landen en toch ijzersterk functioneert. De Chinese economie draait op volle toeren en de Chinezen zetten ook op het gebied van klimaatverandering flinke stappen in de goede richting. Niet dat iedereen dat nu direct merkt. Er is ten slotte veel verborgen armoede in China. En vrijheid hebben de Chinezen ook allerminst, al doet de regering zijn best om ons anders te doen geloven. Social media en andere delen van het internet zijn niet toegankelijk voor Chinezen en je ongezouten mening uiten, kan je op een peperdure gevangenisstraf komen te staan.

Tip: Kijk voor reistips voor andere Aziatische landen op de reisblog van Reisjevrij!

Beijing en Shanghai

De populairste steden voor toeristen in China zijn Beijing en Shanghai. De Chinese hoofdstad is een metropool zoals andere grote steden in de wereld. Hier gebeurt het, hier wordt het land geregeerd en verdient de financiële sector zijn geld. Veel rondreizen in China starten dan ook in de Chinese hoofdstad waar de Verboden Stad één van de populairste trekpleisters is. In Beijing wonen zo’n 19 miljoen mensen maar toch is het niet de grootste stad van het land. Dat is Shanghai met ruim 22 miljoen inwoners. Shanghai ligt aan de bekendste rivier van China, de Yangtze. Omdat Shanghai aan de kust ligt is het een belangrijke handelsstad. Veel internationale schepen meren hier aan. Vanaf onder meer de Oriental Pearl Tower in Shanghai heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Skyscrapers zover het oog reikt.

De Chinese Muur

Veel toeristen gaan naar China om De Muur te zien. De Chinese Muur loopt dwars door het land en is deels op natuurlijke wijze ontstaan en deels door mensenhanden gebouwd. De Muur is uiteraard beschermd erfgoed. Het is overigens een fabeltje dat de Chinese Muur vanuit de ruimte te zien zou zijn. Je kunt als toerist bepaalde delen van de Muur bezoeken. Er worden begeleide tours georganiseerd vanuit verschillende steden waarbij je tevens uitleg krijgt over de geschiedenis van de bekendste toeristische trekpleister van China.

Tibet

Tibet wordt door China beschouwd als een provincie van dat land. Dit is zoals je ongetwijfeld weet een gevoelige discussie voor veel Tibetanen. Toeristen kunnen er niet zomaar naartoe. Zelfs als je vooraf toestemming hebt om Tibet te bezoeken, kan het zomaar gebeuren dat je bij de grens wordt tegengehouden. Dit deel van China is sowieso veel minder toegankelijk dan bijvoorbeeld de grote steden. Het is dan ook aan te raden om een bezoek aan het zuiden van China te vermijden of in ieder geval zorgvuldig te plannen.

Visum voor China

Officieel mag je bepaalde delen van China alleen bezoeken op uitnodiging. De inwoners die je uitnodigen moeten een brief schrijven waarin dat wordt bevestigd. Maar de kans is groot dat een visum op basis van zo’n uitnodiging om onduidelijke redenen wordt afgewezen. Als je familie of vrienden in China wilt bezoeken kun je dan ook beter een hotel boeken. Met de bevestiging van de reservering krijg je vaak veel gemakkelijker een visum. Als je bij bekenden wilt logeren, is het een kwestie van het hotel annuleren zodra je visum binnen is. Al is het aan te raden om in China geen trucjes met de overheid uit te halen.

Meer lezen over reizen naar Azië?

Wil je meer lezen over een mooie reis naar Azië of een andere verre bestemming? Kijk dan eens op Reisjevrij.nl. Hier vind je reistips voor bestemmingen over de hele wereld en blogs van reizigers die het avontuur al zijn aangegaan.