bezienswaardigheden Andalusie

Dit zijn de 5 mooiste bezienswaardigheden van Andalusië

Andalusië is de regio in het uiterste zuiden van Spanje. De regio die bekend staat om zijn puurheid, waar je het ‘echte’ Spanje proeft. Met een rondreis door Andalusië bezoek je de bakermat van de tapas, sherry en flamenco. Maar behalve dat is ook de natuur overweldigend en bezoek je in deze regio enkele steden met een bijzondere historie en minstens zo bijzondere architectuur, die de steden helpen hun verhaal te vertellen. Ben je van plan een rondreis door dit stukje Spanje te maken? Lees dan hier wat de mooiste bezienswaardigheden zijn.

1. El Caminito del Rey

Letterlijk vertaald betekent El Caminito del Rey ‘het Koningspad’. Dit pad werd in 1905 geopend en was bedoeld voor goederen- en personentransport. Het is drie kilometer lang en bevindt zich op maar liefst honderd meter hoogte boven een rivier. Het pad is ongeveer een meter breed, maar vroeger bestond het op sommige plekken zelfs maar uit een smalle, metalen balk. Na diverse ongelukken besloot de overheid het pad te renoveren. Vandaag de dag is het misschien voor adrenalinejunks wat minder aantrekkelijk, maar voor ‘gewone’ wandelaars is El Caminito del Rey zonder gevaar toegankelijk.

De voorbereiding

Een wandeling in dit gebied kun je het beste maken wanneer je je in Malaga bevindt. Het pad is zowel met de auto als met het openbaar vervoer te bereiken. Omdat je op een ander punt eindigt dat waar je begint, word je na je wandeling met een busje naar de andere kant gebracht. Neem altijd voldoende eten en drinken mee, want op de route zijn er geen faciliteiten. Je kaartjes kun je het beste vooraf reserveren. Neem je paspoort of ID mee, het nummer vul je namelijk in bij de reservering en wordt op locatie gecontroleerd.

2. Doñana National Park

Het Doñana National Park is het bekendste nationale park van heel Spanje en geldt als één van de belangrijkste beschermde gebieden van heel Europa. Het uitgestrekte landschap kent twee verschillende ecosystemen: dennenbossen en moerassen. Tussen juli en oktober zijn de moerasgebieden het droogst. Wanneer na deze periode het water toeneemt, strijken veel vogels uit koudere delen van Europa hier neer om te overwinteren. Voor andere soorten is het een tussenstop tijdens hun lange route naar Afrika.

Het Doñana National Park bezoeken

Een bezoek aan dit park is ideaal voor natuurliefhebbers en wandelaars, maar in het bijzonder natuurlijk voor vogelliefhebbers. Het park ontdekken doe je onder begeleiding. Het is verstandig om behoorlijk vroeg te reserveren om er zo zeker van te zijn dat je het park daadwerkelijk kunt bezoeken. Je kunt kiezen uit verschillende tours. Sommige reserveer je bij officiële bezoekerscentra, terwijl andere door particulieren worden aangeboden. Aan de rand van het park kun je zelfstandig wandelen.

3. Cádiz

Het charmante Cádiz werd in de elfde eeuw voor Christus gesticht en is daarmee de oudste stad van Spanje. Ook is het nog steeds één van de belangrijkste havens van het land. Aangezien het de langst bewoonde plek van het continent is, zal het je niet verbazen dat je hier tal van historische bezienswaardigheden treft. Men noemt de stad overigens ook wel Habanita (klein Havana), omdat het centrum –dat omgeven wordt door water- veel wegheeft van de Cubaanse hoofdstad. Cádiz heeft een mooi strand en telt tal van bars en restaurants.

Hoe kom je in Cádiz?

Cádiz kun je het beste bezoeken wanneer je in of rond Sevilla verblijft. De stad ligt op ruim 120 kilometer afstand van Sevilla. Per auto bereik je het schiereiland waarop de stad ligt via een landtong of een brug. Ook is het mogelijk om Cádiz vanuit Sevilla per bus of trein te bezoeken. Je rekent dan op twee tot drie uur reistijd. Kom je vanuit Malaga, dan stap je over in Sevilla en ben je in totaal drie tot vier uur onderweg. Zowel het bus- als het treinstation liggen dicht bij het historische centrum.

4. Alhambra, Granada

De Alhambra bezoeken in Spanje staat bij veel liefhebbers van het land op het verlanglijstje. Ben je in Andalusië, dan mag een bezoek aan dit Arabische fortencomplex dus zeker niet ontbreken. Alhoewel er op deze plek al in de Romeinse tijd een fort stond, begonnen de Moorse overheersers met de bouw van het fort zoals je dat nu kunt bezichtigen. De katholieken deden na het heroveren van het fort enkele aanpassingen. Het is precies die mix van architectonische stijlen die het Alhambra in Granada zo interessant maakt.

Het Alhambra bezoeken

Het Alhambra, oftewel ‘het Rode Paleis’, is gelegen op een heuvel. Vanaf dit hogere gedeelte van Granada heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad en de rest van de omgeving. Het Alhambra is het meest bezochte monument van heel Spanje en dat betekent dus dat je je kaartjes van tevoren moet reserveren om teleurstellingen te voorkomen. Dagelijks mogen er 8000 bezoekers naar binnen. Je ticket koop je voor een aangewezen tijdstip. Je dient 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Binnen mag je zo lang blijven als je wilt. De wandeling zelf bedraagt drieënhalve kilometer.

5. Real Alcázar, Sevilla

Real Alcázar is één van de oudste koninklijke paleizen die in Europa nog in gebruik zijn. Je vindt het paleis in Sevilla, vlak tegenover de kathedraal van de stad. Aangezien het zich in het centrum bevindt, is het te voet dus goed te bereiken. Wil je gebruikmaken van de metro, dan stap je uit bij halte Puerta de Jerez. Real Alcázar is een verzameling van architectonische stijlen, die wordt gesierd door de bijzondere tuinen en binnenplaatsen. Ook hier geldt: reserveer je tickets tijdig. Er mogen zich maar 750 bezoekers tegelijk in het paleizencomplex bevinden.