De mooiste safariparken in Zuid-Afrika

De mooiste safariparken in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika behoort tot één van de populairste vakantielanden in Afrika. Naast mooie steden trekt Zuid-Afrika vooral veel toeristen door haar safariparken. Deze parken garanderen een veilig bestaan voor wilde dieren in hun natuurlijke omgeving. Als toerist is het fantastisch dat je hier oog in oog komt te staan met wilde dieren. Wat zijn de mooiste safariparken in Zuid-Afrika?

Kruger National Park

Het Krugerpark is het meest bekende nationale park van Afrika. Het Krugerpark heeft een oppervlak van 20.000 km², over een lengte van 380 km. Het park is gevestigd in het noordoosten van Zuid-Afrika, waarbij het noordelijke en oostelijke gedeelte grenst aan Zimbabwe en Mozambique. Het park kent negen ingangen en het is toegestaan om met je eigen huurauto door het park te rijden. Het is wel verplicht om in de auto te blijven zitten. Het park is namelijk volledig open. Er zijn 25 kampen waar overnacht kan worden en diverse picknickplekken. De kampen en picknickplekken zijn omheind en zijn de enige plekken waar je mag uitstappen. Er leven 148 verschillende soorten zoogdieren in het Krugerpark, waaronder de ‘big five’, zoals de leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en de Afrikaanse olifant. De olifantenpopulatie in het Krugerpark is de grootste ter wereld, met ruim 11.500 Afrikaanse olifanten. In de kampen kun je kamperen in een zelf opgezet tentje, maar er zijn ook luxe kampen met lodges of luxe ingerichte tenten.

Madikwe Game Reserve

Het park Madikwe Game Reserve is nog relatief jong en is geopend in 1991. Het gebied bevat grote droge vlaktes, die afgewisseld worden met graslanden. Van oorsprong leefden er vooral enkele bokkensoorten. Door middel van ‘Operatie Phoenix’ heeft er de grootste dierenverhuizing uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis plaatsgevonden. Talloze nieuwe dieren hebben van dit gebied, dat 75.000 hectare beslaat, hun nieuwe leefomgeving gemaakt. Ook hier

kun je de big five aantreffen, maar ook veel bokkensoorten die je in andere nationale parken niet aantreft. In het park zijn enkele kampen opgezet met lodges. Je mag met de auto rijden tot je lodge, maar ga je op safari dan moet je gebruikmaken van de jeeps van het park. Madikwe Game Reserve ligt in het noorden van Zuid-Afrika en is hierdoor minder toeristisch dan het Krugerpark.

Addo Elephant National Park

Dit park ligt in het zuiden van Zuid-Afrika en is opgericht in 1931 om de 11 nog levende olifanten in het gebied te beschermen. Tegenwoordig bestaat de populatie uit 450 olifanten, 400 buffels, 48 neushoorns en nog diverse antilopen, leeuwen en hyena’s. Omdat het park uitstrekt tot zee, is dit het enige park waar je de ‘big seven’ kunt aantreffen. Naast de big five is het mogelijk om walvissen en witte haaien te zien. Het park met een oppervlakte van 1.480 km², heeft vijf kampen om te rusten en te overnachten. Het is een kleiner opgezet natuurpark dat vooral populair is onder Nederlanders, Duitsers en Britten.

Met de auto door Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een fantastisch land om met een huurauto te verkennen. De wegen zijn goed, enkel op afgelegen plekken zijn de wegen van mindere kwaliteit. Met een doorlopende reisverzekering dek je jezelf in tegen diefstal en beschadiging van persoonlijke eigendommen. In sommige regio’s is er helaas een verhoogd risico op diefstal of overvallen. Er wordt dan ook aangeraden om ook tijdens het rijden altijd je autoportieren op slot te doen. Hoewel je met je zorgverzekering goed gedekt bent tegen medische kosten, kan een doorlopende reisverzekering extra dekking bieden voor bijvoorbeeld repatriëring naar Nederland.