kleinste land ter wereld

De 5 kleinste landen ter wereld

Heb jij een idee wat het kleinste land ter wereld is? Misschien denk je nu aan Luxemburg. Dit is een klein Europees land maar zeker niet het kleinste ter wereld. Het komt zelfs nog niet eens voor in de toplijst! Lees verder en kom er achter wat de kleinste landen op onze aardbol zijn.

We hebben in dit artikel gekeken naar de totale oppervlakte van landen. Het grootste land ter wereld zou in deze optiek Rusland zijn. Dit heeft een oppervlakte van ruim 17 miljoen vierkante kilometer. Vergelijk dat maar eens met Nederland; wat 41.500 vierkante kilometer is. Het is hiermee zelfs het 135ste grootste land. Wist je dat de grootste gemeente van Nederland met 816km2 (Súdwest-Fryslân) nog altijd een stuk groter is als het kleinste land? Zelfs de kleinste gemeente van Nederland (Schoonhoven) is met 6,96 km2 nog altijd veel groter dan het kleinste land ter wereld. Lees verder…

In de top 5 hebben we alleen landen opgenomen die worden erkend als soevereine staten. We hebben plaatsen zoals Saba of de Kanaaleilanden dan ook bewust niet meegerekend. Laten we beginnen met de top 5!

1. Vaticaanstad – 0,44km2

Zonder twijfel is dit het kleinste land ter wereld. Niet alleen qua grootte is dit het kleinste. Qua inwonersaantal is het ook het kleinste. In totaal wonen er circa 830 mensen. Slechts 40 mensen zijn niet aan de kerk verbonden. Dit land is echt zeer bijzonder. Het is volledig omringd door Rome. De economie is geheel afhankelijk van het Vaticaan. Het behoort tot Unesco Werelderfgoed. Het land heeft ook haar eigen geld. Op de biljetten staat de Paus.

2. Monaco – 1,98km2

Het tweede kleinste land ter wereld is ook direct het meest dichtbevolkte land ter wereld. De bevolkingsdichtheid is vrijwel drie keer zo hoog als bij Singapore het geval is. Singapore staat op nummer twee qua bevolkingsdichtheid. Monaco is in veel opzichten uniek. Het staat bijvoorbeeld bekend als een belastingparadijs. Dit omdat hier geen inkomstenbelasting wordt gehanteerd. Werkeloosheid komt er niet voor en de levensverwachting is met 90 jaar heel erg hoog. Het is wel een erg duur land. Wanneer je grond wilt kopen moet je erg rijk zijn. De prijs bedraagt namelijk zo n €43.000,- per vierkante meter (!). Het land telt de meeste miljonairs en miljardairs per hoofd van de bevolking.

3. Nauru – 21km2

Dit land is ongeveer zo groot als Schiermonnikoog. Het is de kleinste republiek op onze aarde. In de jaren 70/80 was de economie zeer goed. Dit kwam voornamelijk door de mijnbouw waar veel fosfaat werd gewonnen. Toen de mijnen uitgeput raakte stortte de economie enorm in. De overheid ging op zoek naar nieuwe manier om inkomsten te krijgen. In de jaren 90 werd het een belastingparadijs dat veel gebruikt werd voor witwaspraktijken.

4. Tavalu – 26km2

Dit Polynesische land is gelegen in de Grote Oceaan. Het telt zo’n 10.500 inwoners en komt daarmee op de vierde plek als het goed om kleinste land qua bevolkingsgrootte. Het bestaat uit vele honderden eilanden. De opbrengsten van het land bestaan vooral uit ontwikkelingshulp en de opbrengst van de domeinnaam .tv. Omdat het land zo afgelegen ligt kent het maar weinig toerisme. Circa 1000 mensen per jaar bezig deze eilandgroep. Het is wel een prachtige omgeving met de mooiste stranden en helderblauw water. Wanneer je voldoende budget hebt, is dit zeker de moeite waard om te onderzoeken als mogelijke vakantiebestemming.

5. San Marino – 61km2

In het jaar 301 werd een kloostergemeenschap opgericht door de heilige en steenhouwer Marinus van Arbe. Tot vandaag de dag is vrijwel iedereen die hier leeft katholiek. De grondwet die in 1600 werd bedacht is nog steeds van kracht. Het land wordt omsingeld door Italiaans gebied. Er wonen slechts 30.000 mensen in totaal. Dit maakt het 5e kleinste land op aarde.