10 wintersportweetjes

10 wintersportweetjes

Het regent weer wintersport aanbiedingen en dat betekent vast nog eens een tripje naar Oostenrijk of Zwitserland. Na zoveel jaren, denk je waarschijnlijk alles te weten over wintersport maar wedden dat we je nog kunnen verbazen? We hebben 10 interessante weetjes verzameld die je mond doen openvallen van verbazing.

 1. Oostenrijk is al enkele jaren het populairste wintersportland.
  Het land van de Oostenrijkers mag in de zomer dan wel niet de meeste toeristen aantrekken, maar wintersport Oostenrijk staat dan weer al jaren op nummer één voor fervente wintersporters.
 2. Er bestaan wereldwijd meer dan 2.000 skigebieden.
  En meer dan 30% ervan ligt in de Alpen. Het exacte aantal skigebieden kunnen we niet echt bevestigen, want door faillissementen, fusies en nieuwe skigebieden, verandert het aantal regelmatig.
 3. De allereerste skilift werd ontwerpen in 1937 door James Curran, een Amerikaanse ingenieur.
  Voor de Amerikaanse ingenieur het geniale idee kreeg voor de stoeltjeslift, werkte hij in de transportwereld voor een firma die transportbanden maakte om bananen in schepen te laden. Op dat mechanisme ontwierp Curran de eerste stoeltjeslift. Maar voor dat de lift gebruikt kon worden, moest men eerst de berg oplopen. Verder dan een halve kilometer kwam men dus ook niet.
 4. Wintersport Oostenrijk is ook mogelijk in de zomer.
  Maar ook in andere landen kan je in juli en augustus genieten van wintersport. Er is wel niet veel keuze, want je kan maar terecht in slechts 12 skigebieden. Check dus zeker eens de wintersport aanbiedingen voor de zomer.
 5. 25% van de aarde is bedekt met sneeuw.
  Het gaat om sneeuw op noord- en zuidpool, maar ook om permanente en tijdelijke sneeuw.
 6. Er bestaan in totaal 43 indoor skigebieden.
  Geen sneeuw, niet skiën? Ook bij mooi weer kan je genieten van de leukste sport op aarde. De voorbije 25 jaar zijn er wereldwijd 80 skihallen gebouwd, maar slechts iets meer dan de helft is nog open. Ook hier in Nederland kan je binnen skiën!
 7. De Italiaan Ivan Origone heeft het snelheidsrecord op ski’s.
  Daarvoor versloeg hij zijn broer Simone, die het record slechts enkele uren op zijn naam mocht dragen. Ivan gleed tijdens de Speed Masters in de Franse Alpen in maart 2016 aan 255km/uur naar beneden.
 8. Het skigebied Val Thorens heeft al veel prijzen in ontvangst genomen.
  Het skigebied kreeg zo al 2 jaar op rij de European Best Ski Resort. Daarnaast mocht het skigebied zich ook de awards France’s Best Ski Resort en World’s Best Ski Resort toe-eigenen. Naast Oostenrijk is dit één van de populairste skibestemmingen.
 9. Wereldwijd zijn er ongeveer 125 miljoen wintersporters.
  En dat getal stijgt nog elk jaar door de groeiende economie in Oost-Europa en Azië. Dat betekent natuurlijk ook dat de kans dat jij één van de beste skiërs of snowboarders wordt héél erg klein is. Toch maar blijven oefenen?
 10. De grootste sneeuwval ooit viel in Italië in 2015.
  Het Italiaanse dorpje Capracotta werd op 5 maart 2015 helemaal ondergesneeuwd. Er viel in totaal 265 centimeter sneeuw op één dag tijd. Het vorige record stond op naam van Silver Lake, een Amerikaanse dorpje in Colorado. Daar was het sneeuwtapijt in april 1921 ‘slechts’ 193 centimeter dik.

Kende jij al deze weetjes al? Of heb je er zelf nog leuke? Laat het ons zeker weten!
P.S.: vergeet niet je vrienden te verbazen met deze wintersportweetjes.